Tartsd őt melegen, tartsd őt életben!

(Titkolt várandósság)

Annak ellenére, hogy krízis várandósság esetére több lehetséges alternatíva is adott hazánkban, még mindig hallani újszülött gyilkosságról, csecsemőgyilkosságról a hírekben, amelytől újra és újra összeszorul az ember szíve.

Mielőtt egy ilyen tragikus helyzet kialakul többféle megoldás választható:

  • örökbeadással foglalkozó szervezetek megkeresése, akik segítik a titkolt várandósokat
  • baba elhelyezése a kihelyezett inkubátorok egyikében

Ezt az írást a végső kétségbeesés ihlette. A források, melyekre hivatkozik mindenki számára hozzáférhető információk. Folyamatosan frissülnek. Kérek mindenkit, akit megérint a téma, hogy ossza meg, hogy minél több emberhez eljutva növekedjen az esélye annak, hogy az érintettek elolvassák.

Mert a baba egyszer meg fog születni, egyszer nem lehet tovább titkolni majd.

Ha várandós vagy és nem tudod vagy nem szeretnéd megtartani a babádat, kérlek gondolj arra, hogy több mint 6000 pár vár éveken keresztül a lehetőségre, amely nem adatik meg nekik másképp csak örökbefogadással, hogy szülők lehessenek. Aki neked megoldhatatlan nehézség, az az ő életük boldogsága, legféltettebb kincse lenne.

Örökbeadással hazánkban több szervezet is foglalkozik, amelyek biztosítják számodra a teljes körű titoktartást. Egyetlen telefonhívással információt és érdemi segítséget kaphatsz hogy se te se a babád ne kerüljetek bajba. Az újszülött életének kioltása emberölésnek minősül, amelyért 12 éves kortól felel az elkövető több éves (5-15 év) börtönbüntetéssel. A szülés után az ellátás nélküli anya elvérezhet, egyéb problémák lehetnek. NE TEDD!

Az alábbi segítő szervezetéknél jelezd, ha válsághelyzetbe kerültél:

Visszaigazolták, hogy valóban mindig, mindenhol és mindenben segítenek:

- Bölcső Alapítvány: Budavári Zita 0-24 mindig hívható: 06-20-944-3566

https://bolcso.hu/kezdolap/varandos/

Azok a kétségbeesett vagy kilátástalan helyzetben levő várandósok, akik nem tudják, vagy nem akarják megtartani a születendő babájukat, közreműködésükkel biztonságos, kórházi körülmények között hozhatják világra az újszülöttet.Nagyon kulturált átmeneti anyaotthont is biztosítanak igény szerint hetekre, akár hónapokra, teljesen térítés mentesen, szükség esetén ellátással. Egy olyan helyet,ahol mindenki tudta nélkül - titokban - szülheti meg az anya a gyermekét. Szekszárdon és Budapesten is van anyaotthonuk. A gyermeknek rajtuk keresztül szerető szülőkhöz kerül. 

- Alfa Szövetség, Tel: 06 30 922 6775 

https://www.alfaszovetseg.hu/

Mindig fogadják a hívást. Teljes körű titoktartást biztosítanak, és azonnali segítséget.Országos riadóláncban mindenkinek tudnak segíteni, aki keresi őket. Az anya biztonságba, a baba jó kezekbe és szerető szülőkhöz kerül.

Még nem igazolták vissza, de kereshetők:

- Gólyahír Egyesület: Krízis vonal: 06-80-203-923 (06-22 óra között) https://www.golyahiregyesulet.hu/

Teljes körű titoktartást biztosítanak. Minden megyében van elérhető segítő munkatársuk. Az alábbi lista az ő elérhetőségeiket tartalmazza: https://www.golyahiregyesulet.hu/kapcsolat.php

Titkolt terheseknek az utolsó 2 hónapban, krízis lakásunkban elhelyezést biztosítanak, (ha kérik) teljes ellátással díjmentesen.

- Fészek Alapítvány, Tel: 06 30 929 7062 e-mail: katona.andrea@feszekalapitvany.hu Levelezési cím: 2030. Érd, Mátyás király utca 48. https://feszekalapitvany.hu/varandos-anyaknak/

A várandós anyákkal személyesen az Alapítvány vezetője, Katona Andrea tartja a kapcsolatot. Az Alapítvány megalakulása óta (2003) több, mint 100 várandós anyának segített megoldani nehéz helyzetét. Ha titkolnod kell, segítenek, hogy titokban tarthasd, megszervezik a szükséges egészségügyi ellátást, támogatják a lakhatásodat is.

- Együtt az Életért Egyesület, Segélyvonal kismamáknak: Tel: 06 30 598 0198

https://egyuttazeletert.org/krizis-terheseknek/ E-mail: kapcsolat@egyuttazeletert.hu

- Baptista Szeretetszolgálat, Tel: 06 20 383 4023

https://segely.baptistasegely.hu/orokbefogadas/informaciok-of

- Várva Várt Alapítvány, Tel: 06-30 329 7315 https://www.varvavart.hu/

Inkubátorba helyezés

Az országban összesen 30 helyen található babamentő inkubátor, ahova, ha a baba már megszületett és veszélyben van, be lehet tenni. Az ebbe került újszülöttet úgy tekintik, hogy lemondtak róla a szülők, és azonnal örökbefogadó családokhoz kerül.

(Inkubátorok listája innen nyílik)

Az inkubátorban hagyott csecsemők szüleit nem keresik. A babák itt perceken belül megfelelő orvosi segítségben részesülnek, és így esélyt kapnak az életre.

A babamentő inkubátorokat állandóan melegen tartják. Ha valaki szeretné az újszülöttjét elhelyezni benne, a falra kifüggesztett tájékoztatóból megtudhatja, mit kell tennie. Két retesz elhúzásával kell kinyitni az inkubátort, majd oldalra vagy a hasára kell fektetni a babát, saját biztonsága érdekében. Ezután egyszerűen rá kell csuknia az ajtót.

Az újszülött mellé, ha lehetséges tegyél egy papírt ráírva a pici születési idejét, és akár egy-két sort magadról, vagy arról amit fontosnak érzel. Ha nevet adtál neki, azt is. Későbbi életében ez nagyon fontos kapaszkodó lesz a számára.

A protokoll szerint öt percet hagynak a kismamának, hogy elbúcsúzhasson gyermekétől, és anonim maradhasson, majd elviszik a babát az újszülött osztályra. A szülők ellen nem indul nyomozás, nem bűncselekmény az inkubátorba kisbabát helyezni. (Viszont máshol, utcán, templomban, vasútállomáson hagyni igen!) Inkubátorba a kórházon kívül született újszülöttek kerülnek. Az a szülés, ahol nincsen segítő szülésznő, orvos stb. a babára és az anyára nézve is veszélyes lehet!

Ezért, ha eddig még nem szóltál senkinek, és titokban tartottad a várandósságod, legkésőbb mikor elkezdődik a szülés (magzatvízfolyással vagy méhösszehúzódásokkal) értesíts valakit a fent felsorolt krízis várandós segítők közül, vagy menj be a legközelebbi kórházba.

A babád és a magad érdekében ezt tedd meg. Ne szülj soha egyedül!

Amennyiben valamely okból mégis magadra maradsz, telefonon sem tudsz  segítséget kérni, és  lefolyik a szülés, a legfontosabb, hogy az újszülöttet tartsd életben és segíts neki eljutni a legközelebbi inkubátorig.

A szülés körüli teendőkhöz ilyenkor szükséges eszközök:

-pamut fonal vagy kifőzéssel illetve tiszta alkohollal fertőtlenített cipőfűző a köldökzsinór elkötéséhez

- kifőzéssel vagy tiszta alkohollal fertőtlenített olló

- gyógyszertárban beszerezhető nagy alakú gézlapok

- meleg kis méretű sapka a babának, meleg ruhácska vagy puha meleg takarók, törölközők,

- hősugárzó vagy egy jó meleg hely.

A szülés végének közeledtét, a tolófájásokat egyre erősödő és egyre gyakoribb összehúzódások előzik meg. Aztán eljön a pillanat, hogy úgy érzed, nyomnod kell, adj bele annyi erőt, amennyit igényel se nem erőltetve, se nem visszafogva.
A szülés során természetes, hogy intenzív érzeteket élsz át. A mély légzés segíthet a nyugalom megőrzésében, és biztosítja, hogy a babához is elég oxigén jusson.
A baba végighalad a szülőcsatornán, és a lábad között lassanként kibukkan a fejecske, vagy a teljes test. A pici teste nagyon csúszós! Ha függőleges testhelyzetben (pl. állva vagy guggolva) tolod ki a babát, figyelj, hogy ne essen le, kapd el őt akár egy tiszta ronggyal.

Lehetőleg világra jöttét követően azonnal tedd a hasadra a babát, akkor fog a legrövidebb ideig sírni, ha sír egyáltalán, és ott törölgesd meg, és takard be.

A baba megszületését követően a méhlepényt is meg kell szülni, ami a pici ellátását idáig biztosította. Ez egy lapos, korong alakú kb. 2 cm vastag 500 g súlyú képződmény. A szoptatás elősegíti ezt a folyamatot. Elég hosszú idő, akár másfél óra is eltelhet a baba és a méhlepény születése között. Fontos, hogy a lepényt nem szabad húzni, jönni fog magától. Győződj meg róla, hogy minden része megvan. Ha nagyon vérzel, tehát több vér távozik, mint egy erős menstruáció alatt, akkor próbálj meg pisilni és masszírozd a saját hasad erős gyúró mozdulatokkal.

Nagyon fontos őt melegen tartani!

A baba az anyaméhben 36-37 fokos melegben élt, így továbbra is szüksége van a kellemes melegre. Az újszülöttet szárazra kell törölni, a fejéről is finoman felitatni a nedvességet, majd a nedves törölközőt, textíliát eltávolítva kis sapkát adni rá, és előmelegített lepedővel betakarni, a fejecskéjét kivéve!

Ezt követően, de akár hamarabb is mellre kell őt helyezni. Amint szopni kezd, elcsendesedik. A szopás megnyugtatja és ellazítja a picit, így nagy valószínűséggel nem fog sírni. Egy óra múlva általában álomba szenderülnek hogy kipihenjék a születés fáradalmait.

A köldökzsinórt az újszülött hasától 2-3 cm-re, valamint ettől körülbelül tenyérnyi távolságra steril köldökcsattal szokták elszorítani. Te inkább nagyobb távolságot, akár 10 cm-t is hagyj a baba testétől, nehogy véletlenül megsértsd a hasát! Köldökcsat hiányában puha pamutfonállal vagy cipőfűzővel is elköthető, miután abbamaradt a pulzálás (min. 20 perc). Addig lehetőleg ne nyúlj hozzá. Van a köldökzsinóron egy hely, ahol az szülés / születés után el szokott vékonyodni, ott könnyebben elvágható.

A baba legjobb helye az anya mellkasán van, bőrkontaktusban, tehát itt lesz a legnyugodtabb.

Mindenképpen kérlek, hogy értesíts valakit a fent felsorolt Egyesületek munkatársai közül. Ők megőrzik a titkodat és segítenek a babát biztonságba helyezni. Vagy bizalmasoddal juttasd őt el a legközelebbi babamentő inkubátorig.

Ezzel megmenteted az újszülötted életét!

Örökre hálás lesz neked.

https://www.facebook.com/adjeletetagyermekednek/
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el