Akik az abortuszt támogatják, női jogként hirdetik sokszor érvelnek azzal, hogy csupán egy sejtcsomóról van szó, nem élet, nem is életképes még. Hát nézzétek, milyen csoda fogan a méhetekben! Az első jeleket kb. 5-6 hetesen észlelhetjük azzal, hogy kimarad a menstruáció. Tesztet veszünk, nőgyógyászhoz megyünk. Ezért a 6. héttől kezdem a történetet:

Az embrió most 6 hetes

Nagyon sok dolog történik vele odabent. Kezdetleges szíve kapcsolatba kerül az erekkel, a vérsejtek képződése és a vérkeringés beindul. Záródik a csöppség velőcsöve, innentől embriónak tekinthetjük. Az alsó állkapocs elkülönül a felsőtől (itt indulnak be a csontosodási folyamatok), és kialakulnak a hangszalagok, a gége és a belső fül, valamint a főbb belső szervek (a tüdő, a hasnyálmirigy, a máj, és a primitív gyomor), és az igencsak kezdetleges agy is. A 2-4 milliméteres embriócskának már vannak kezei, lábai. Megfigyelhetőek a végtagokon az aprócska ujjak, és a végtagok reflexszerű mozgása is.

Már van nyaka, a fejecskéje teljesen elkülönül a testtől. Az agy fejlődése a többi szervhez képest felgyorsul. A fejen megjelennek a fül, szem, száj kezdeményei. A rekeszizom ekkorra már nagyrészt kifejlődik, a törzsének oldalán pedig megjelennek a mellbimbók, amik a fejlődés folyamán lassan a mellkas elején elnyerik végső helyüket.

7 hetesen

A magzatburokban lévő kicsi embrió ülőmagassága már 7-9 milliméter, teljes hossza pedig 15 milliméter is lehet. Most alakulgat az összes belső szerve. A szív továbbra is ritmusosan ver, a vesék nemsokára működésre készek, jól látható a máj, szépen látszik a has két rekesze.
A baba pofija is szépen alakulgat. Már jól elkülöníthetőek az arcon az érzékszervek. A szemecskék között kialakulnak az orrlukak és az orrcimpák, valamint már határozottan felismerhető a száj vonala. Sokat fejlődik a belső fül és az agy is.A kar- és lábbimbói is egyre jobban növekednek, nyúlnak. Kifejlődnek a váll-, könyök- és a térd ízületek is. Kialakul a csontváz, a gerinc csigolyasora, benne a gerincvelővel, valamint a kicsi csigolyák oldalnyúlványaiból fejlődésnek indulnak az oldalbordák is.

8 hetesen már magzatnak hívják

A magzat ülőmagassága 10-16 mm, teljes testhossza viszont akár 2,5 cm is lehet, súlya pedig kb. másfél gramm. Ebben az időszakban naponta kb. 1 millimétert nő a magzat. A belső szervek már mind kialakultak, csak még fejletlenek. A kicsi szíve szabályosan, ritmusosan zakatol a mellkasában, percenként 140-150-et ver. A szív négy rekesze lassan elkülönül egymástól, a szív képes a vért keringetni a testben. Az agya az előző héthez képest sokkal barázdáltabb, a két agyfélteke közti árok is tovább mélyül. A magzatvízből sokat kortyolgat. Az ultrahangon is szépen látszik, hogy a hólyagja telítődik, majd kiürül, ez egyértelmű bizonyítéka a vesék működésének is. Ha elég jó az ultrahangvizsgáló-készülék, akkor a gyomor is megfigyelhető, amely az elő bélből fejlődik ki ezen a héten. Az emésztőrendszere tovább fejlődik.

A végtagok folyamatosan nőnek. A lábacskája apró, uszonyhoz hasonlít, és ezen a héten alakulnak ki a talpacskák. A kezecskéjén megjelennek, az ujjsugarak. Kifejlődik néhány izülete is (váll, csípő, könyök, csukló, térd), és a csontocskái is egyre keményebbek. A könyökét és csuklóját már tudja picit hajlítani. Vannak apró izmai, amikkel mozgatja a végtagjait, de ezek a mozgások még kezdetlegesek, nem akaratlagosak, és még az Anya sem észleli őket.

Az arca gyönyörűen formálódik. A szemhéjak, az orr és az ajkak kirajzolódnak. A fej két oldalán megjelenik a külső fül, és a belső fül is lassan alakulgat. A szájában az íny alatt a fogcsírák mocorognak, megindul a fogak fejlődése.

9 hetesen

Az agy óriási fejlődésnek indul. Percenként átlagosan 2,5 millió új idegsejt képződik. Az eddig nyugalomban lévő magzat teste akaratlanul megrándul. A szíve is egyre hevesebben dobog. 165 dobbanás / perccel az elérhető maximumon dolgozik. Karjai, lábacskái, és az azokon lévő ujjacskák hosszabbodnak. A könyök is nagyszerűen funkcionál. Már apró mozgással reagál a külvilágra. (Ha a pocakodat egy picit megnyomod, odébb húzódik.)
A petefészkek vagy herék már kialakultak, jól elkülöníthető a két agyfélteke, és kezd kialakulni az azt körülvevő vérellátó hálózat. A kicsiny szívecske is kettétagolódik a szívsövény által. Van már apró fülkagylója, és a szeme, szemhéja is kialakult mostanra.

10 hetesen

Még mindig egy parányí törékeny kis lény, de napról napra erősebb, ügyesebb lesz. Agya már képes uralni a végtagok mozgását. Az idegrendszer pedig az egész testet behálózza. Testhossza körülbelül 25-36 mm, ülőmagassága (CRL) 17-24 mm, súlya 4 gramm.A köldökzsinór már teljesen kifejlődött, az ultrahang segítségével szépen lehet látni, hogyan lüktet a kicsi szívével együtt.

A szemhéjak is kialakultak, de még csukva vannak a kicsi szemecskék. A külső fül mostanra teljesen kész, és a szájának egy része, a felső ajak is elnyeri végleges formáját, pici szájában pedig felismerhetőek a tejfog kezdemények. A hangszalagjai is képesek már a hangadásra, de a magzatvíz nem a legmegfelelőbb közeg a hang terjesztésére.A kezecskéken már különálló ujjai vannak, a végein apró körmökkel, és a lábujjak is sokat fejlődtek. A létfontosságú belső szervek már kialakultak, megfelelően működnek, bár még nem nyerték el végeleges formájukat. A mellkasban a szív szorgalmasan zakatol, percenként kb. 160-at dobban. A fejben már jól elkülönülnek az agyfélteke-hólyagok, az agy az elmúlt héthez képest tovább formálódik, az agyműködése is beindul, így akár már fájdalmat is képes érezni. Már egy igazi kicsi baba!

12 hetesen (Magyarországon egészséges magzatnál eddig megengedett az abortusz végrehajtása)

A baba szépen növekszik. Hossza már 6,5 cm, súlya pedig 18 gramm. A hossz még mindig ülőmagasságot jelent, tehát a feje búbjától a popsija hegyéig mérendő a 6-7 cm. Ici-pici szíve percenként 120-160-at ver, ami igen gyors lovacska vágtázásként hallatszik a vizsgálatokon.. A mellkasát mozgatja, gyakorolja a légző mozgást. Gyakran a magzatvízből kortyol is egyet, amitől csuklani kezd. A magzatvízben rengeteget mocorog, ficánkol, rugdos. Lábujjait, kezecskéinek ujjacskáit ökölbe szorítja, majd elernyeszti. Az arcizmait is mozgatja már. A száját ki tudja már tátani, becsukni, az ajkát le tudja biggyeszteni, tud mosolyogni és sírni is. A hangszalagjai is már eléggé fejlettek, hogy néha sírni tudjon, csak a magzatvíz miatt nem halljuk. Az agyának szerkezete pontosan olyan, mint amilyen a születéskor lesz, csak a méret hibádzik még.Az arcszerkezete is hasonlít már a véglegeshez, és ami a legfontosabb, szeret Téged a világon mindennél és mindenkinél jobban!

(forrás: picibaba)

Ugye megtartod Őt?


https://www.facebook.com/adjeletetagyermekednek/
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el