Az abortusztabletta és hatásai

Nagyon fontos beszélni erről az RU-486 vagy Mifepriston néven ismert szerről, különleges veszélyei miatt. A vegyületet Franciaországban kísérletezték ki és előállítója, a Russel Laboratórium óriási reményeket fűzött hozzá. A szer hatóanyaga a petefészek sárgatest hormonjának, a progreszteronnak a hatását függeszti fel. A progreszteron létfontosságú a terhesség fenntartásában. Korai várandósságban a sárgatest termeli, majd kifejlődése után a méh fokozatosan átveszi ezt a funkciót. Ha a progreszteron termelése leáll, vagy hatását kioltják, a magzat elpusztul.

Ezen a módon hat a Mifepriston is. A magzatát nem vállaló kismama, mikor észleli a havivérzésének elmaradását, jelentkezik a tablettát alkalmazó kórházban, ahol megfelelő vizsgálatok után- a terhesség 50. napjáig bezárólag megkapja a szert. Ezután hazamehet, majd 48 óra elteltével, miközben a magzat már elhalt, ismét orvosi ellenőrzés mellett hüvelyen át vagy intravénásan prosztagladint kap, mely az elhalt magzat kilökődését elősegíti. A szer tehát semmiképp sem fogamzásgátló. Nem akadályozza meg az ovulációt, ahogy a megtermékenyült pete beágyazódását sem a méhnyálkahártyába. Ezek a folyamatok a tabletta alkalmazásakor már régen lefutottak.  Mikor az asszony a kórházban jelentkezik, az embrió már legalább 14-20 napos, és jócskán előrehaladt a fejlődésben.

Franciaországban 1992 nyaráig 40.000 esetben alkalmazták, és csak később derült fény az egyre több és több mellékhatásra, szövődményre. Már anyai áldozata is van az eljárásnak, s egy következő terhességben magzati halálozást is nyilvánosságra hoztak.

Beszámoltak egy 31 éves asszony haláláról, aki az RU-486 bevételét követően megkapta a prosztagladin injekciót (Sulprostone néven forgalmazzák Franciaországban), s olyan súlyos szívérrendszeri szövődmény lépett fel nála, hogy az életét már nem sikerült megmenteni. Nem sokkal ezután Németországban is meghalt egy 37 éves asszony szívroham következtében a prosztagladint tartalmazó injekció beadása után. Ezeken kívül még több súlyos szív és érrendszeri szövődmény is előfordult.

A módszer állatkísérletben teratotoxikusnak bizonyult, tehát a következő terhességben a gyógyszer késői hatása következtében a magzat valamilyen károsodást szenvedett! Alkalmazásának számos ellenjavallata van.

Az sem elhanyagolható tény, hogy az eljárást igénybe vevő nő számára igen nagy pszichikai kihívást jelent, hiszen magával a folyamattal egy hétig együtt él, melyet már megelőzött a döntés előtti vívódás is. Ha bevette a tablettát, már nincs visszaút. Kénytelen még napokig "hordozni" a problémát a halott magzattal együtt. (kiegészítés: Igen kivételes esetben sikerült már a folyamatot visszafordítani, és megmenteni a magzatot) 

Talán óvatosságra int az is, hogy a Russel Laboratórum igazgatója nyilatkozatában elismerte: sokkal komplikáltabb eljárás, mint a vákuum extrakció!

A nyugati országokban még az abortuszt szorgalmazó szervezetek is felemelték szavukat a Mifepriston ellen, nem titkolva félelmüket a még ezután jelentkező hatásoktól, s tiltakozásukat a megaláztatás ellen, hogy ismét kísérleti nyúlnak tekintik az abortuszra jelentkező nőket.

Maga a gyártó cég is csak olyan országokban vállalja bevezetését, ahol a társadalom nem tanúsít ellenállást. A tablettás abortusz kellékei elég sokféle néven kerülnek forgalomba, melyek az alábbiak: Misoprostol, Mifegyn, Mifeprex, Cytotec, Cyprostol, Mibetec, Prostokos vagy Misotrol.

Morális hatása is nyugtalanító. Ugyanis, ha elismerjük az abortusztablettának mint abortív szernek a létjogosultságát, akkor akartlanul is szószólói leszünk az abortusz, mint családtervezési módszer abszolút létjogosultságának.

Hazánkban legálisnak mondható körülmények között igen rövid ideig végeztek tablettás abortuszokat. Hivatalosan nem került bevezetésre, de külföldről behozható és egyes magyarországi egészségügyi intézményekben alkalmazzák is.

Érdekes kettősség, hogy míg egy magától megindult magzatvesztést általában nem engednek lezajlani és ragaszkodnak a műszeres befejezéshez, addig a tablettával végrehajtott abortuszok esetében ez a hozzáállás nem létezik. 

(forrás: Paksy Mária: Szeresd és engedd élni című munkája)

https://www.facebook.com/adjeletetagyermekednek/
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el