Az abortusz testi-lelki hatásai 

Mikor egy anya kioltatja a gyermeke életét, annak látható és láthatatlan következményei egyaránt lesznek. Azt, hogy ez a közhiedelemmel ellentétben nem csupán egy kis műtét, épp az utána következő történések bizonyítják leginkább. Sajnos minderről az abortuszt preferáló oldalakon, illetve a műtétet végző kórházak tájékoztatóin sohasem írnak...pedig a teljes képhez, a helyes döntésekhez alapvető fontosságú lenne.

A legtöbb abortuszon átesett nő kezelésre, gyógyításra szorul. Ezt segítik elő a különféle feldolgozó csoportok, családfagyógyítás, családállítás, egyéb módszerek. Azonban semmi sem képes a dolgot meg nem történtté tenni, tehát a kisbabát visszahozni, és a végső lelki nyugalmat helyreállítani. 

Ezt a terhet csak akkor teheti le az érintett, ha elismeri a méhében hordott magzatot gyermekének és a szívébe fogadja. 

Akiknek kapcsolatuk van Istennel, könnyebben indulhatnak el ezen az úton......

A legelső probléma egy abortusz után általában az,  hogy a párkapcsolat tönkremegy. Még akkor is ha együtt döntöttek így és maradnak is együtt. Valami megváltozik hiszen elpusztítottak egy közös "művet" vagyis életet. 

Akár azonnali lelki következmények:

- Bűntudat, megbánás, szorongás, pánik, öngyűlölet, gyász, kétségbeesés, magány,elhidegülés,harag, dühkitörések és keserűség.

- Érzelmi tompaság, bizalmatlanság a férfiakkal szemben, kisebbrendűségi érzés. 

- Csecsemők, gyerekek vagy terhes nők között érzett kényelmetlenség, vagy éppen egy újabb terhességre való vágyakozás. 

Az élet megszakítása hatására létrejött hatalmas negatív stressz olyan hormonreakciókat indíthat, amelyek fizikális szinten működési zavart okoznak a női hormonrendszerben. Kialakulhat tartósan magas prolaktin szint, amely később daganatos elváltozást eredményez az agyalapi mirigyben (hipofízisben). 

Gyakori a rendszeres sírás, öngyilkossági gondolatok és öngyilkossági kísérletek. 
Zavart viselkedés. Gondolatok az elvetetett magzatról és a vele kapcsolatos hallucinációk.
Rémálmok és alvászavar.  Szexuális gátlások és a nem megfelelő pár választása.  

Drog és alkohol problémák.

Jelentkeznek a gyermekekkel szembeni viselkedés szélsőségei. Ez megnyilvánulhat túlzott gondoskodásban, vagy a gyermekekkel szembeni erőszakban, agresszivitásban, elutasításban és a gyermekekhez való kötődés képességének hiányában (érzelmi távolságtartás). 

Ez utóbbi a később, már jó időben fogant gyermekekre nézve tragikus hatású, hiszen élete első két évében mindennél nagyobb szüksége van az odaadó, szerető anyai gondoskodásra.

Abortusz utáni szindróma (PAS) néven szokták leírni az erre az állapotra jellemző tünetegyüttest.

A menstruációs ciklus tartósan felborulhat, elmarad az érdemi tüszőérés, ami a későbbiekben akár lehetetlenné is teszi a későbbi gyermekvállalást (lelki eredetű meddőség). 

Fizikai következmények:

Miután az orvos vakon dolgozik, tehát nem látja, hogy pontosan mit is csinál odabent, sajnos testi sérülések is létrejönnek. Minden műtét után kialakul némi gyulladás, hiába sterilek az eszközök. 

A terhességmegszakítás krónikus méhgyulladást válthat ki, mely többek között különböző folyásokat, has alatti fájdalmat és meddőséget is okoz. Rendkívül ritkán még a méh eltávolítása is szükséges lehet.

Ezenkívül előfordulhatnak összenövések, melyek lezárhatják a petevezetőket, ami szintén meddőséghez vezethet, illetve megnő a méhen kívüli terhesség kialakulásának esélye is. 

A  spontán vetélések és a koraszülés is gyakoribb azoknál, akik terhesség megszakításon esetek át. Mivel a beavatkozás során a méhnyakat mesterségesen kitágítják, hogy a magzatot el tudják távolítani, az veszít a tulajdonságaiból, és a továbbiakban nem lesz képes megtartani egy következő magzatot.

Ceizel Endre szülészorvos és genetikus által közölt statisztika alapján, egy abortusz 13 %- al, két abortusz 17 %- al, három vagy több abortusz 21 % -al növeli a koraszülés kockázatát.  

Azok a nők, akik PCOS-ban szenvednek, halmozottan veszélyeztetettek. Náluk az abortusz utáni megfoganás esélye minimális.

Társadalmi és öröklődő hatások:

A családfagyógyítás neves képviselői Kenneth McAll,  Robert DeGrandis S.S.J.  és Katona István atya sokat foglalkoztak műveikben az abortusz témakörével.

Megállapították, hogy az abortuszon átesett nők énképe mélyen sérül. Sokan panaszkodnak amiatt, hogy félelemérzet, ingerlékenység, agresszivitás, elhidegülés támadt bennük. Nem is beszélve a bűntudatról, depresszióról, alkoholfogyasztásról. Ezek mind-mind befolyásolják az énképet, mert ezeken keresztül az ember elutasítja önmagát, értéktelenségtudatot érez, ami akadályozza munkájában és személyes kapcsolataiban. "

Az abortusznak az utána születő gyermekekre is hatása van. Gyakrabban alakulnak ki náluk  pszichés betegségek és különböző devianciák. A gyermek már egészen kis korban agresszívvé válthat, a szülei ellen fordulhat. Vádolhatja őket. Gyakran akaratlan hordozója az anya bűntudatának és félelmének.

  Az abortuszt végző orvos és és ápoló énképe szintén sérül; illetve a férj vagy a távolabbi családtagok énképe is. Világméretekben tekintve, az évi 60 millió abortusz legalább 300 millió embert érint. Mély, gyógyíthatatlan sebet jelent ez a társadalom szívében. Van olyan ország, amelyben a nők 70-80 %-a végeztetett már abortuszt (sokan többször is), aminek beláthatatlan lelki következményei vannak. Egy amerikai klinikán két év alatt 60.000 abortuszt végeztek. Két év után több orvos és nővér alkoholista lett, némelyik pszichiátriai kezelésre szorult, mert állandó rémálmai voltak. Az abortuszt túlélő (vagy abortusz után született) gyermekek között gyakran előfordul, hogy felnőttkorukra olyan negatív tulajdonságokat tapasztalnak magukban, amelyek gyökerei anyjuk abortuszához vezetnek: bizalmatlanság, félelem, önbizalomhiány, túlzott bűntudat, feszült viszony emberi kapcsolataikban, kételkedés Istenben, reménytelenség. Mindezek csökkentik a pozitív énkép kialakulását, különösen akkor, ha valaki olyan területen dolgozik, amely emberekkel kapcsolatos: orvos, pap, ügyvéd, tanár, pszichiáter, stb.

Alapvető fontosságú épp ezért a nem várt várandósság megelőzése, felelősségvállalás a párkapcsolatban és családtervezésben. 

Akárhogy szeretné az ember felülírni a biológiai törvényszerűségeket és elválasztani a szexualitást a nemzéstől, a fogamzásgátló eljárások és eszközök hatásfoka sohasem éri el a 100 %-ot. A nem tervezett gyermekek 55%-a védekezés mellett fogan. Még meddővé tételt követően is fogannak babák. 

Egy nő akkor kívánja leginkább az együttlétet amikor termékeny, mivel az élet mindig utat keres. Tervezni lehet is, kell is, de hasznos dolog tudatában lenni annak, hogy az Élet képes átírni a terveket. A termékenység és annak szabályozása a pár közös felelőssége, épp úgy, ahogyan felelősek a létrejött, létrehozott éltért is. 

https://www.facebook.com/adjeletetagyermekednek/
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el